A kereskedelmi ingatlanok piaca

A magyar ingatlanpiacon a legnagyobb változás a kereskedelmi ingatlanokat érintette. A nemzetközi divatmárkák pezsgése kézzelfogható, közülük egyre nagyobb számban vannak jelen kereskedelmi helységgel az Andrássy úton. 

A magyar kereskedelmi ingatlanok piacán az alábbi három területen érzékelhető a fejlődés: egyrészt megnőtt a kereslet a klasszikus bevásárlóközpontok iránt, továbbá nő az outlet típusú kereskedelmi központok száma, végül bővül a belvárosban található luxus bevásárlóközpontok száma is.

Bevásárlóközpontok

Budapesten a bevásárlóközpontok elterjedése 1996 –ban kezdődött a Duna Plázával. A kilencvenes években aztán megnyílt a WestEnd és a Mamut, amelyeket több bevásárlóközpont követett mind Budapesten, mind pedig vidéken.

Budapesten számos bevásárlóközpont működik sikeresen, teljes kihasználtsággal. Ugyanakkor van néhány bevásárlóközpont, elsősorban a városközponton kívül, amelyeknek rossz a teljesítménye , és a piacon való fennmaradásuk kérdőéses. Ennek ellenére még mindig van néhány olyan része a magyar fővárosnak, ahol viszonylag alacsony a bevásárlóközpontokkal történő „lefedettség”.

Az utóbbi időkben az alábbi bevásárlóközpont-fejlesztések tekinthetőek a legjelentősebbeknek:  Arena Plaza, Budai Skála, Orio City, Corvin Sétány és Neo Center (megközelítőleg 200.000 m2 kereskedelmi terület).

Üzlethelységek

A nagy kereskedelmi központ fejlesztésekkel párhuzamosan  egy másik jelenség is megfigyelhető a kereskedelmi ingatlanok piacán: az üzlethelységek megerősödése. A belvárosi üzlethelységek reneszánsza a nemzetközi luxusmárkák terjedésének köszönhető.

A piac ezen  területén a legaktívabb szerepet kétségkívül a VI. kerületi Andrássy út  játssza, amelyet a nemzetközi luxusmárkák útjának is neveznek.

A kereslet hagyományosan a Váci utcában összpontosult. Mindazonáltal úgy hisszük, hogy nem a leginkább turista átmenő forgalomra szakosodott sétálóutca lesz Budapest jövőbeli bevásárló utcája, hiszen a kereslet máris elkezdett áttevődni az Andrássy út felé, amelyet a Deák sétálóutca, a Teréz körút, a Rákóczi út  és a Petőfi utca követ.


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió