Városrendezés Budapesten

Ezen összefoglalással  szeretnénk Önöknek megkönnyíteni a Budapesten működő Városrendezési Terv működésének megértését és gyakorlati alkalmazásának legfontosabb elemeit. Budapest, mint főváros 23 kerületből áll, ezt fontos hangsúlyozni, mivel a kerületek önállóságot élveznek a városrendezési kérdésekben meghozandó döntések területén.

Budapest főváros központi önkormányzata a Fővárosi önkormányzat. Élén a Főpolgármester áll, a fővárosi képviselőtestülettel,  A Fővárosi Önkormányzat hozta létre a Budapesti Városrendezési és Építési Keretszabályzatot, amely Budapest egész területére érvényes, és a különböző kerületek számára keretszabályzatként működik, valamint a hozzá tartozó Fővárosi Szabályozási Kerettervet (FszKT).

Az egyes kerületek, élükön saját polgármesterükkel  illetve önkormányzati képviselőtestületükkel, a kerületre vonatkozó szabályozásokat fogalmazhatnak meg, a Keretszabályzattal összhangban. Minden kerületben van saját városrendezési igazgatóság, főépítész, és tervtanács (a helyi szabályzatok elnevezése: KVSZ: Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzat, illetve a KSZT: Kerületi Szabályozási Tervek)

A Budapesti városrendezés szempontjából fontos szerepet játszik továbbá a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Ezen szervezetnek nagyon nagy jelentősége van, és aki ismeri a várost, annak számára nyilvánvaló is, hiszen a városképileg kiemelkedő szerepet játszó,  és művészeti szempontból fontos műemléki épületek nagyfokú védelme elengedhetetlen.

Budapest épületei közül  számos épület besorolása szerint kisebb vagy nagyobb mértékben műemléki védelem alatt áll. A világörökség részévé nyilvánították a világ egyik legszebb sugárútját, az Andrássy utat, és környékét, a Duna két partját a Margit híd és a Szabadság híd között, valamint a várnegyedet és a Gellért hegyet.

A KÖH , amelyet első pillanatban konzultatív  testületnek tekinthetünk, nagyon fontos szerepet játszik a felújítási illetve építési engedélyek kiadásakor, a nyolc kerületet érintő történelmi és műemléki szempontból jelentős kiterjedt városközpont esetében.


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió