Ipari ingatlanok piaca

A kis és közepes ipari vállalkozások, valamint az ipari elosztás telephelyei jellemzően régi gyárak, illetve siralmas állapotban lévő épületek területén találhatók. Mindazonáltal megfigyelhető némi növekedés a kisebb ipari parkok, valamint  az elosztással foglalkozó  logisztikai cégek területén, Budapest külterületein, a repülőtér és az autópályák közelében.

Magyarország fekvése igen fontos szempont ezen a piacon, hiszen az ország, földrajzi helyzeténél fogva, regionális logisztikai központtá nőheti ki magát.

Ezen a téren a legnagyobb kereslet a logisztikai projektek és – egyre növekvő mértékben – az ipari üzemek iránt mutatkozik. A legnagyobb teret igénylő cégek a gépjárműipar, a gyógyszergyártás, valamint az információs és telekommunikációs technológia szektorából verbuválódnak.

A magyar logisztikai parkokban az irodák aránya 10% alatt marad, míg a kereskedelmi központokban minden harmadik m2 iroda. Az újabb fejlesztések kínálata az M0-M1-M7 autópályák által határolt háromszögre koncentrálódnak. Az üzleti parkokkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy az M0 körgyűrű építésének folytatása következtében a kínálat robbanásszerűen, akár 1,4 millió m2-rel is bővülhet.

Bevásárló központok

Az élelmiszerek, fogyasztási cikkek és speciális termékekkel foglalkozó bevásárló központok terén a nagy nemzetközi márkák közül jelen van az Auchan, a Tesco, a Metro, az Ikea, a Kika, a Praktiker, az OBI és a Media Markt, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A 2007. év slágerterméke a „Strip Mall” volt.

Ugyanebben az évben nyitotta meg kapuit Magyarország első integrált üzleti parkja, a  Ferihegyi Market Central. Ezt a típusú intézményt az Egyesült Államokban  „power center” néven ismerik.


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió