Lakáspiac

A magyar lakosságon belül a migráció igen alacsony, ennek következtében az emberek életük során átlagosan kétszer váltanak lakást. A magyarok sokkal szívesebben vásárolnak, mint bérelnek lakást.

Manapság a lakásvásárlás legfőbb motivációja a fiatal generáció  igénye a függetlenedésre. Magyarországon a lakásvásárlások több mint 40%-ának hátterében ez az ok áll – és az új lakáshoz jutók 72%-a 35 év alatti. A vevők egynegyede azért cserél lakást, mert nincs megelégedve aktuális lakása méretével, illetve komfortfokozatával.

A legnépszerűbb lakástípus kétségkívül a kétszobás (Budapesten a vásárlók 30%-a ilyet keres).

Az, hogy a kisebb méretű lakások jobban eladhatók, kizárólag annak a következménye, hogy az átlag magyar vásárlóerő nem teszi lehetővé nagyobb lakás vásárlását, és nagyobb súllyal esik latba az abszolút vételár, mint a négyzetméterár..

A magyar lakás átlagmérete országos szinten 86 m2, míg Budapesten 67 m2.

Egyre szembeötlőbb az a jelenség, hogy a családok, ahogy növekednek,  nagyobb lakásba akarnak költözni, életszínvonaluk szinten tartásával, vagy esetleg növelésével. Ez  növeli a keresletet a két vagy három hálószobával és nappalival rendelkező lakások iránt. 

A kisebb stúdiólakások  forgalma kisebb, mint a korábbi években. Még azok is, akik kis lakást keresnek, legalább hálószobás-nappalis lakást kívánnak vásárolni.

A felsőbb kategóriákban a magyar vásárló számára a lakás elhelyezkedésén és árán kívül fontos szempont  az erkély mérete, a zöldövezet, valamint a szomszédoktól való elkülönülés lehetősége.

 

 

 


Az oldalon szereplő információk, képek és publikációk szerzői jogvédelem alatt állnak. | Minimum felbontás: 1024 x 768 | Grafika és kivitelezés: Civertan Grafikai Stúdió